11سئوال و 11 جواب از سيفي رئيس سازمان ميراث -جهانگردي-صنايع دستي
1- رویکرد اخیر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد در خصوص معرفی آثار تاریخی این استان چه بوده است؟رویکرد جدید و ویژه سازمان در یکسال اخیر جهت معرفی آثار تاریخی استان یزد بر پایه دو اصل اساسی و مهم بنا نهاده شده است: نخست آنکه آثار تاریخی ارزشمند به ثبت ملی برسد چرا که بدین ترتیب شناسنامه ای که مشخصات اصلی و هویت اثر را معرفی می کند، صادر می گردد.
لذا بدین منظور فقط در سال 85 قریب به 81 اثر تاریخی اعم از مذهبی و فرهنگی به ثبت ملی رسیده است. اصل دوم معرفی آثار تاریخی مذهبی و فرهنگی از طریق برگزاری جلسات مطبوعاتی مسئولین سازمان با خبرنگاران و اصحاب قلم در راستای تهیه گزارش و خبر ، تهیه فیلم از جمله فیلم مراسم محرم در تفت، معرفی شهرستان میبد از نظر بناها، صنایع مادر و نیز معرفی آثار تاریخی از طریق تولید محصولات فرهنگی تبلیغاتی به ویژه کتب تخصصی بوده و خواهد بود به طوریکه در سال 85 در مقایسه با سایر سازمانهای استانی کتابهای بسیار ارزشمند چون پله هشتم ( درباره مسجد جامع اردکان و آداب مربوط به این شهرستان ) ، مهریز: سرزمین مهر و خشت ، فرهنگ و تاریخ مهریز به سفارش این سازمان منتشر شده است.
2- از نظر جنابعالی به منظور دستیابی به جایگاه واقعی این استان در مباحث گردشگری و بهره مندی کامل از سرآمدی صنعت توریسم در این استان چه اقداماتی لازم است و برنامه های آتی سازمان در این خصوص چیست؟
- اجرای طرح جامع و کامل گردشگری با دید افق 20 ساله ( تجدید نظر در طرح جامع)
- تقویت بدنه گردشگری از نظر نیروی انسانی متخصص و آموزش دیده و جذب و تقویت بخش خصوصی در ایجاد مراکز گردشگری و اداره آنها
3- در بحش احیای برخی رشته های صنایع دستی استان ، راه اندازی مجدد کارگاههای صنایع دستی و مباحث ورود این آثار به بازارهای جهانی چه اقداماتی صورت پذیرفته است؟
- احیاء رشته ترمه بافی در بافت قدیمی استان به منظور ترویج بهتر این رشته و نیز آشنا شدن عموم گردشگران حین بازدید از بافت قدیمی استان
- همکاری با بخش خصوصی در راه اندازی کارگاههای آموزشی و تولید زیلو در شهرستان میبد به منظور احیاء ، آموزش و ترویج و بازنگری کلی به این هنر که ریشه در اعتقادات مذهبی و باورهای قومی و نیز قوه ابتکار و خلاقیت استادکاران آن دارد و حمایت از استادکاران و هنرمندانی که آشنایی کامل با این هنر قدیمی دارند. در این راستا معاونت صنایع دستی قول همکاری در برگزاری دوره های آموزشی و تامین مربی و نیز حمایت جهت معرفی به نمایشگاههای داخل استان و خارج از استان جهت شناساندن این هنر بومی و قدیمی و نیز بازاریابی فروش این کالای هنری داده است. لازم به ذکر است که اولین کلاس آموزشی زیلو بافی توسط این معاونت راه اندازی شده است.
- برگزاری نمایشگاهها و شرکت در نمایشگاههای سراسری و منطقه ای صنایع دستی در داخل و خارج از استان و اعزام هنرمندان و صنعتگران بومی استان به منظور شناساندن رشته های صنایع دستی منطقه و نیز ایجاد رقابت سالم و مابین هنرمندان و تولید کنندگان در جهت بهبود کیفی و کمی تولیدات و نیز آشنایی تولید کنندگان با بازار مصرفی روز و نیز ایجاد ارتباط بدون واسطه تولید کنندگان و مصرف کنندگان در جهت فروش محصولات به دور از بازار گرمی های دلالان هنری
- آموزش رشته بومی و حمایت از صنعتگران و هنرمندان ، پیشکسوتان جهت رونق رشته های خاص هر شهرستان و نیز آموزش رشته طراحی سنتی برای عموم مربیان صنایع دستی به منظور به روز شدن تولیدات صنایع دستی و نیز نیاز کمی روز مردم
- ایجاد سایت اینترتی www.yazdhandicrafts.ir و معرفی رشته های صنایع دستی به سه زبان ( فارسی، انگلیسی و عربی) که در چند سال گذشته پی ریزی شده و در دست اقدام بوده است که انشاا.. . در سالهای آتی به منظور تقویت و توسعه این بخش و این حرکت برنامه ریزی هایی صورت خواهد پذیرفت تا اطلاعات درج شده بر روی این سایت به روز شود.
- پیگیری جهت معرفی آثار هنرمندان و رشته های صنایع دستی و اقلام صنایع دستی از طریق سایت معاونت صنایع دستی که در حال پیگیری و تهیه مقدمات می باشد.
4- مشکلات گردشگری در ایران از نظر شما چه چیزهایی است و توصیه جنابعالی برای رفع این مشکلات و رسیدن به جایگاه واقعی ایران در عرصه توریسم چیست ؟
- عدم وجود سیستم الکترونیک در تبدیل ارز گردشگران خارجی
- ضعف در بدنه سیستم حمل و نقل جاده ای، هوایی و ...
- مشکلات فرهنگی و عدم توجیه شرکت های تور گردان
5- در خصوص محورهای تاریخی و گردشگری این استان توضیحاتی بفرمائید؟
علاوه بر محورهای گردشگری و ترانزیتی موجود در استان و کشور : سازمان برای توسعه این صنعت محورهای جدید طبیعت گردی و روستاهای هدف گردشگری برنامه ریزی نموده است.
6- در حال حاضر وضعیت بافتهای فرسوده و تاریخی استان چگونه است؟ ( از لحاظ میران پراکندگی و نحوه رسیدگی) چه اقدامات ویژه ای در خصوص احیای این بافتها مد نظر می باشد؟
وسیع ترین و گسترده ترین بافت تاریخی کشور که به ثبت آثار ملی رسیده ، بافت تاریخی یزد با مساحت 743 هکتار مربع می باشد این بافت به خاطر پیوستگی و اینکه حیات و زندگی در آن رونق دارد موجب توجه گردشگران داخلی و خارجی است و رسیدگی به آن به خاطر گستردگی تنها در حد توان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد نمی باشد به همین دلیل با تفاهمی که با دستگاههای مختلف استان از جمله شهرداری، مسکن و شهرسازی، استانداری و بخش خصوصی انجام گرفته ، زمینه احیاء این بافت در استان یزد فراهم شده است. خوشبختانه بخش خصوصی با کاربری های متناسب با بافت مثل رستوران سنتی و هتل های سنتی موجب رونق بافت گردیده است.
7- تاکنون چه تعداد از آثار تاریخی استان در فهرست آثار جهانی قرار گرفته و چه تعداد اثر ثبت شده در این استان وجود دارد؟
در استان یزد بیش از 6700 اثر تاریخی شناخته شده وجود دارد که تاکنون 1100 اثر آن به ثبت آثار ملی رسیده است و امیدواریم با تشکیل شورای ثبت در این سازمان و فعال شدن آن بتوانیم در سال 86 تعداد زیادی از آثار تاریخی را به ثبت برسانیم.
8- با توجه به این که بخش اعظمی از آثار تاریخی استان را خانه های تاریخی آن تشکیل می دهند ، چه اقداماتی در خصوص مرمت، احیاء و بازسازی این خانه ها در دستور کار سازمان قرار گرفته است؟
با تغییر کاربری خانه های قدیمی در بافت تاریخی یزد به عنوان مراکز فرهنگی ، رستوران ، هتل و ادارات باعث گردیده که بخش خصوصی در احیاء و مرمت خانه های تاریخی فعال شده است . امیدواریم که با کمک دولت نیز احیاء این خانه ها از شدت بیشتری برخوردار گردد.
9- آخرین آمار تعداد گردشگران خارجی و داخلی استان در واحدهای اقامتی را بفرمائید ( مقایسه این آمار با آمار سالهای گذشته)
سال 85، گردشگران داخلی 144/132 نفر ، گردشگران خارجی 10804 نفر
سال 84 گردشگران داخلی 104703نفر ، گردشگران خارجی 18991 نفر
10- اقدامات ویژه این سازمان در خصوص بازاریابی و تبلیغات تخصصی گردشگری استان چه بوده است؟ این سازمان در سال 85 به غیر از روشهای مرسوم بازاریابی و تبلیغات تخصصی گردشگری سه پروژه مهم تبلیغاتی را با همکاری واحدهای رایانه و فرهنگی آغاز نموده است که تا پایان سه ماهه نخست سال 86به پایان خواهد رسید و عبارتند از تقویت سایت این سازمان: WWW.YAZDCHTO.IR و تبدیل آن به بانک جامع و به روز اطلاعات گردشگری استان یزد با قابلیت دسترسی تلفن همراه به این بانک اطلاعاتی گردشگری ،تهیه کتاب جدید گردشگری استان یزد تحت عنوان « یزد ، پردیس کویر» به همراه دو CD ، یزد سرزمین آفتاب همچنین همانطور که قبلا اشاره شد تهیه فیلمهای تخصصی جهت معرفی جاذبه های گردشگری شهرستانهای تابعه استان نیز در دستور کار بوده و خواهد بود.
جهت بازاریابی تخصصی گردشگری نیز در سال 85 برگزاری جشنواره های بادبادکها، کوهریگ مهریز، انار تفت و نمایشگاه تخصصی گردشگری منطقه ای را در نوروز 86 داشته ایم و در ابتدای سال 86 نیز نمایشگاه هنری میراث دیار من و جشنواره زردآلو فراغه در شهرستان ابرکوه را برگزار نموده ایم که پیش بینی می شود تا پایان سال 86 علاوه بر 6 همایش ملی طرح سفرهای ارزان قیمت همگانی که با مشارکت دفاتر خدمات جهانگردی کارگزار استان یزد صورت می پذیرد، در دو نمایشگاه ملی و منطقه ای و چند نمایشگاه و جشنواره استان نیز داشته باشیم.
11- این استان هم اکنون دارای چند هتل ، مهمانپذیر و اقامتگاه گردشگری است و درخصوص ارتقاء سطح کیفی این مراکز ، افزایش تعداد آنها و ارائه تسهیلات ساخت هتلها و مراکز اقامتی جدید چه برنامه هایی در دست اجرا می باشد؟
تعداد هتل و مهمانپذیر و مهمانپذیر : 31 هتل ، 10 مهمانپذیر می باشد و در خصوص تعداد آنها با ارائه معرفی به اداره کار جهت اخذ تسهیلات بنگاههای اقتصادی و حمایت از سرمایه گذاری بخش خصوصی از برنامه هایی است که در حال اجرا می باشد.ارتقاء سطح کیفی نیز با دادن جزوه های استاندارد سازی کیفیت خدمات به مدیران واحدها اقدام شده است
يزدفردا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 27,دسامبر,2024